Újmecsekaljai 2. számú
Lakásfenntartó szövetkezet

Biztosítás

A Szövetkezet minden háza rendelkezik tömb-biztosítással.

Sokszor vetődik fel a kérdés, hogy mi tartozik a tömbbiztosítás fogalma alá.(társasház és társasház között a tömbbiztosítás eltérő károkozást finanszíroz) Az Újmecsekaljai 2. sz Lakásszövetkezet tömbbiztosítása az épület közös részeire vonatkozik (lépcsőház, kaputelefon, tető, lift, stb…) a lakásokban „küszöbön belül” a lakó dolga, – és Alapszabályunk szerint kötelező is! – hogy lakását felelősségbiztosítással ellássa. Tehát ha pl. egy lakó leáztatja az alatta levő lakást és az felelőtlenségből történik (mosógép hibás csatlakoztatása, fürdőkád hibás vízzárása stb.), az nem a tömbbiztosítás terhére róható.
(sokszor a biztosítóknál ez az első mondat, hogy számoltassák el a tömbbiztosításra, de ez nem megoldható!)

Egy lakásban akkor terjed ki a tömbbiztosítás felelőssége, amennyiben a közös vezetékek meghibásodásából történik a kár. pl.: a wc hátfalban levő hideg vagy meleg vizes cső, a legfelső szinten a tető beázásából származó kár.

Amennyiben valaki kárt okoz a másik lakásban és nem rendelkezik privát biztosítással a Szövetkezet csak maximum segíthet a kár rendezésében, de nem ő a kár felelőse.

Ha a kárt – ami nem a szövetkezet felelőssége – de mégis a tömbbiztosítás terhére próbálja meg valaki elszámoltatni, úgy tájékoztatom, hogy a Szövetkezet elnökének jóvá kell hagynia a károkozás tényét, – elismerni a károkozást – hogy a tömbbiztosítás terhére kifizetésre kerüljön. A nem a Szövetkezet által okozott kár nem kerül kifizetésre!

Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ez a fent leírt rendszer azért kerül bevezetésre, mert minél több kár van kifizetve a tömbbiztosítás terhére annál magasabb az éves biztosítás díja (amely a közös költségben fizetendő) így minél több kár van kifizetve előfordulhat hogy a következő évben a megemelt biztosítási díj miatt közös költséget kell emelnünk.